Van Lotharingse oorsprong tot vestiging in Champagne


In 1640 verliet de familie Henriot haar geboorteland Lotharingen en vestigde zich in Reims, in Champagne. Eerst handelden ze in stoffen, maar ze voegden al snel wijn toe aan hun assortiment. Hun passie voor de wijnbouw leidde ertoe dat ze investeringen in wijngaarden, waarmee de grond werd gelegd voor de oprichting van hun eigen champagnehuis. In de 18de eeuw bloeide de familie Henriot. Nicolas Henriot, aan het hoofd van de familie, kocht verschillende bezittingen in de streek. In 1794 trouwde hij met Apolline Godinot. Samen besloten ze om zich te wijden aan de wijnbouw en begonnen ze met de aankoop van wijngaarden. Maar in 1805 overleed Nicolas Henriot plotseling op 36-jarige leeftijd.


De oprichting van het huis Henriot

In 1808, Apolline Henriot, een visionaire weduwe, besloot om "haar landen te belichten door middel van een champagne" en richtte het champagnehuis "Veuve Henriot Aîné" op. Nicht van de beroemde kanunnik Jean Godinot, profiteerde ze van de adviezen uit zijn beroemde verhandeling over de wijnbouw in Champagne. Haar wijnen kenden al snel een groot succes bij de Parijse elite en aan de Europese hoven. Ze stelde haar eerste cuvée voor, de beroemde Henriot Brut Souverain. Deze cuvée, die nog steeds wordt gewaardeerd, staat symbool voor de toewijding van de familie aan kwaliteit en innovatie.


Henriot en Charles Heidsieck, eenzelfde familie

In 1851 richtte Ernest Henriot, kleinzoon van Apolline en Nicolas Henriot, samen met zijn schoonbroer Charles Heidsieck (echtgenoot van Amélie Henriot) het huis Charles Heidsieck op. Maar in 1875 besloot Ernest om al zijn energie te steken in het huis dat door zijn grootouders was opgericht.


Uitbreiding in het teken van kwaliteit

In 1880 nam Paul Henriot, achterkleinzoon van Apolline, het huis over en leidde het naar nieuwe horizonten. Hij verrijkte het oorspronkelijke wijndomein, bestaande uit drie crus van de Montagne de Reims, met drie crus van de Côte des Blancs, aangeplant met chardonnay. Deze nieuwe aankopen, met name in Avize, Le Mesnil-sur-Oger en Chouilly, versterkten de reputatie van het huis.


De keldermeesters die Henriot hebben gemarkeerd

Het succes van het huis Henriot zou er niet zijn zonder de talenten van zijn keldermeesters. Sinds 2020 bekleedt Alice Tétienne deze functie, met een bijzondere aandacht voor de selectie van de druiven en de kunst van het assemblage. Haar voorganger, Laurent Fresnet, speelde eveneens een cruciaal rol in het behoud van de kwaliteit en de unieke stijl van de champagnes van Henriot.


De eigenaren van het huis Henriot

Het huis Henriot is gedurende vele jaren onafhankelijk en familiebezit gebleven. In 1987 kwam het onder de controle van de groep LVMH, voordat het werd teruggekocht door Joseph Henriot. Deze laatste, charismatisch en visionair, leidde het huis met passie tot zijn dood in 2015. In september 2022 fuseerde de groep Maisons & Domaines Henriot met de groep Artémis Domaines, geleid door de familie Pinault. In 2023 wordt het champagnehuis Henriot overgedragen aan de groep Terroirs & Vignerons de Champagne (TEVC).


Een toewijding aan uitmuntendheid en duurzaamheid

Het huis Henriot staat uitmuntend in de chardonnay, die alle cuvées van Brut Souverain tot Blanc de Blancs kenmerkt. Onder de attente blik van Alice Tétienne worden de druiven zorgvuldig geselecteerd, en er wordt veel belang gehecht aan de kunst van het assemblage en de duur van de rijping. Het huis investert ook in duurzame wijnbouwpraktijken, met een geleidelijke overgang naar biologische wijnbouw.


Een unieke stijl en emblematische cuvées

De champagnes van Henriot worden onderscheiden door hun rijkdom en hun elegantie. De wijnen zijn gespannen, fijn, rond en bieden een verfrissende uitstraling in de finale. Onder de meest gerenommeerde cuvées van het huis vindt men de Blanc de Blancs, de Brut Souverain, de Brut Millésimé en de Brut Rosé.


Vroegere domeinen en strategische acquisities

Joseph Henriot, de visionair van de familie, diversifieerde de activiteiten van het huis ook door verschillende domeinen buiten de Champagne te verwerven. In 1995 kocht hij het wijndomein Bouchard Père & Fils in Bourgogne, gevolgd door het wijndomein William Fèvre in Chablis in 1998. Het huis verwierf ook het huis Lejay-Lagoute, bekend om zijn crème de cassis van Dijon, en het wijndomein Villa Ponciago in de Beaujolais. In 2017 verwierf de familiegroep het domein Beaux Frères in Oregon, in de Verenigde Staten.


Anecdotes en curiositeiten

De geschiedenis van het huis Henriot is bezaaid met interessante momenten en anekdotes. Bijvoorbeeld, wist u dat het huis Henriot een van de eerste was die zijn champagnes exporteerde naar het Nederlandse hof en de Habsburgers van Oostenrijk en Hongarije? Deze koninklijke erkenning droeg in belangrijke mate bij aan de internationale reputatie van het huis.

Een andere amusante anekdote betreft Ernest Henriot, kleinzoon van Apolline, die in 1851 samen met zijn schoonbroer Charles Heidsieck het huis Charles Heidsieck oprichtte. De twee mannen gingen in 1875 uit elkaar, waarna Ernest zich uitsluitend aan het huis Henriot wijdde. Deze scheiding maakte het mogelijk voor elk huis om zijn eigen stijl en identiteit te ontwikkelen.