De Blason Perrier-Jouët collectie, die bestaat uit de Grand Brut, Blanc de Blancs en Rosé, is zeer delicaat en verfijnd en illustreert het erfgoed van het huis. Deze champagnes zijn vanwege hun frisheid en energie bijzonder geschikt als aperitief, maar ook bij mooie gastronomische gerechten die hun aromatische complexiteit tot uiting brengen.
« Een opmerkelijke champagne van elegantie en finesse »
« Een cuvée vol frisheid en finesse »
40% Pinot Noir
40% Meunier
20% Chardonnay
De geschiedenis van Perrier-Jouët Grand Brut gaat terug tot 1846. Om te voldoen aan de voorkeur van Engelsen voor drogere champagnes lanceerde Maison Perrier-Jouët de cuvée K, die bekend staat als de eerste champagne met een lichte suiker dosering ter wereld, een categorie champagne die vandaag de dag bekend staat als "Brut". Volgens de archieven van het huis bestond cuvée K uit minder dan 5% suiker, terwijl champagnes van die tijd ongeveer 40% suiker bevatten. Dankzij de hoge kwaliteit van de druiven had Maison Perrier-Jouët weinig behoefte aan toegevoegde suiker.
Om Perrier-Jouët Grand Brut te maken selecteert Séverine Frerson een vijftigtal verschillende wijnjaren uit de Champagnestreek. Elk oogstjaar wordt zorgvuldig gemengd met een percentage reservewijnen om de stijl en kwaliteit van deze cuvée jaar na jaar te garanderen. De Chardonnays komen voornamelijk uit de emblematische dorpen Chouilly, Avize en Cramant aan de Côte des Blancs. Hun bloemige nuances worden intensief verbonden door de structuur van de Pinot Noir uit de Montagne de Reims (in het noorden Verzy en Verzenay, en in het zuiden Ambonnay). Ten slotte brengt de Meunier uit Dizy en Damery in de Marnevallei tonen van boomgaardfruit.
50% Pinot Noir
25% Chardonnay
25% Pinot Meunier
Perrier-Jouët Blason Rosé is geïnspireerd op de prestigieuze Blason de France, gecreëerd in 1955 en geserveerd in gastronomische restaurants. Deze wijn is ontworpen om tijdens de maaltijd gedronken te worden dankzij zijn complexe en gulle smaken, in tegenstelling tot de gangbare opvatting dat rosé champagne voorbehouden is aan het dessert.
Om Perrier-Jouët Blason Rosé te maken selecteert Séverine Frerson wijnen uit een twintigtal verschillende crus. De bloemige tonen van de Chardonnays uit Chouilly, Avize of Oger aan de Côte des Blancs zijn in evenwicht met de rijkdom van de Meuniers uit Dizy, Damery en Vincelles in de Marnevallei. De Pinot Noir uit de Montagne de Reims (Verzy en Verzenay in het noorden en Ambonnay in het zuiden) geven de wijn kracht en structuur, twee ideale kwaliteiten om de harmonie te perfectioneren. Pinot Noir wordt gekenmerkt door zijn rode schil en witte sap. Van de wijnen van dit druivenras die in deze cuvée worden gebruikt, is slechts een klein deel (10-15%) rode wijn, verkregen door maceratie van de druiven. Dit geeft deze champagne zijn prachtige zalmroze kleur en koperen reflecties.
100% Chardonnay
De creatie van Perrier-Jouët Blanc de Blancs in 2017 vervolledigt de Blason Collection met een cuvée van één druivensoort om mettertijd de expressie van de expertise van het Huis Perrier-Jouët in het onthullen van de essentie van Chardonnay te belichamen. Deze champagne zet een traditie voort die teruggaat tot de vorige eeuw: in de jaren 1920 bood het Huis zijn eerste cuvée van 100% Chardonnay aan, lang voordat deze champagnes officieel "Blanc de Blancs" werden genoemd.
Voor de productie van Perrier-Jouët Blanc de Blancs kies ik Chardonnay druiven uit verschillende cru-locaties in de regio, zegt Séverine Frerson. Natuurlijk uit gerenommeerde dorpen als Cramant, Avize en Chouilly aan de Côte des Blancs, maar ook uit Trépail en Villers-Marmery in het noorden van de Montagne de Reims. Ik voeg ook wijnen toe van de opkomende terroirs van Sézannais en Vitryat, waar ik bijzondere aandacht aan besteed. De wijnen van deze locaties worden gemengd met een kleine hoeveelheid reservewijnen, die ook 100% Chardonnay zijn, om de kwaliteit en stijl van het huis te waarborgen. Na 3 jaar rijping op de wijnmoer in de kelders van Perrier-Jouët is deze cuvée klaar om zich te ontvouwen en zijn frisheid en vitaliteit volledig te onthullen.